ایستاسازه
En Ar

خانه - خدمات ایستاسازه - پایدارسازی گود عمیق - ژئونت یا ژئودرین نواری چیست؟ (?What is Geonet)

ژئودرین شبکه ای پلاستیکی از نوارهای پلیمری می باشد که سیالات را به راحتی از درون فضاهای خالی موجود در شبکه عبور می دهد. ژئونت یا ژئودرین نواری اغلب از پلی اتیلن ساخته شده و دارای محدوده وزن مخصوص 0/934 تا 0/940 می باشد. بنابراین بر اساس استاندارد ASTMD1248، جزء دسته پلی اتیلن های با وزن مخصوص متوسط، قرار می گیرند. فرمولاسیون این ژئونت های پلی اتیلنی مشابه فرمولاسیون ژئوممبران های HDPE می باشد. هر چه وزن مخصوص پلی اتیلن به کار رفته بیشتر شود، ژئونت یا راک شیلد مقاوم تر بوده و صلبیت بیشتری خواهد داشت.


ژئونت یا راک شیلد


ژئونت ها یا راک شیلد ها (توری های پلاستیکی یا توری مرغی) به عنوان یک محصول ژئوسنتتیک می باشند. ژئونت ها یا راک شیلد که از نوارهای موازی که به صورت متقاطع بر روی یکدیگر هستند تشکیل شده اند و با شکل های مختلفی مثل لوزی، شش ضلعی و مربعی تولید می شوند.

ژئونت ها یا راک شیلد ها برای هدایت گازها و مایعات در جهت انجام زهکشی، با استفاده از ویژگی های زهکشی درون صفحه ای، مورد استفاده قرار می گیرد.


1. راک شیلد (Rocksheild):


راک شیلد یا شبکه های پلاستیکی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در جهت محافظت از خطوط لوله های نفت، گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد، جنس آن ها از HDPE یا پلی اتیلن سنگین است که علاوه بر محافظت فیزیکی و استحکام مکانیکی از لوله، در برابر مواد شیمیایی، دارای مقاومت بالایی می باشد و از خوردگی خطوط لوله جلوگیری می نماید.


2. شبکه های پلاستیکی زهکش یا ژئونت:


شبکه های پلاستیکی زهکش یا ژئونت در جهت ایجاد فاصله و بستری برای حرکت آب بین لایه های خاک و عایق مورد استفاده قرار می گیرد و با گذر زمان از چسبیدن و لهیدگی لایه ها به یکدیگر و بسته شدن فضای حرکت آب جلوگیری می کند.

راک شیلد یا ژئونت (ژئودرین نواری)
شبکه های پلاستیکی زهکش یا ژئونت

ژئونت ها یا ژئودرین نواری دارای کاربرد متنوعی در صنعت تونل سازی، ساختمان سازی، راهسازی، سد، پروژه های عمرانی و کشاورزی می باشد که به شرح ذیل می باشد:


1. دامداری و حصارکشی باغات.

2. حفاظت از درختان.

3. رابیتس و زیرگچی ها.

4. بارگیر و نورگیر و هشدار دهندگی.

5.  فیلتراسیون ها.

6. تثبیت خاک و شیب ها.

شبکه های پلاستیکی زهکش یا ژئونت
شبکه های پلاستیکی زهکش یا ژئونت

مصالح تشکیل دهنده ژئونت ها


ژئونت ها یا ژئودرین نواری محصولات پلیمری شبکه ای و مشابه ژئوگریدها هستند. ژئونت های تولیدی و یا در دست تولید از رزین های پلی اتیلن و یا پلی پروپیلن ساخته می شوند. تنوع در چگالی پلی اتیلن ها در این نوع از محصولات از 0.94 تا 0.96 میلی گرم بر لیتر می باشد. با توجه به مقدار چگالی، هر چه چگالی بیشتر باشد، محصول به دست آمده سخت تر می شود و در نتیجه در این حالت، وزن مخصوص رزین های پلی اتیلن مورد استفاده در این ژئونت ها بالا می رود.

بر خلاف چگالی متوسطی که ورق ژئو ممبران پلی اتیلن HDPE دارد، این محصول دارای انعطاف پذیری کمتری می باشد و رزین های استفاده شده در این رزین های پلاستیکی از 2 تا 2.5 درصد کربن سیاه (carbon black) و رزین اصلی پلی اتیلن به همراه 0.25 تا 0.75 درصد افزودنی هایی همچون آنتی اکسیدان ها و اسیدها تشکیل شده است تا در مقابل اشعه UV مقاوم گردد. این محصولات چشمه های لوزی شکل دارند و ضخامت آنها نیز از ژئوگرید بیشتر می باشد. به دلیل ضخامت زیادشان آب در آن جریان پیدا می کند.

شبکه های پلاستیکی ژئودرین نواری یا ژئونت (راک شیلد)
شبکه های پلاستیکی یا ژئونت

زهکشی مناسب با استفاده از ژئونت ها


اصلی ترین و مهمترین کاربرد ژئودرین نواری یا ژئونت زهکشی است. به همین دلیل اسم این محصول بیشتر با عنوان شبکه های لاستیکی زهکش شناخته شده است. ژئونت ها این توانایی را دارند که آب را به داخل صفحات خود انتقال بدهند و آنها نیز، مصالح مناسبی برای مصالح زهکش سنگی هستند و باعث کم کردن هزینه ها و سبب افزایش سرعت اجرای آن در پروژه ها می شود.

برترین و مهمترین مزیتی که این زهکش ها نسبت به سایر مصالح زهکش های سنگی دارند، عدم کاهش ضخامت آن ها در فشار بالا و در نتیجه عدم کاهش عملکرد آن ها می باشد. چرا که مصالح سنگی زهکش در برابر فشارهای بالا فشرده می شود و در نهایت فضاهای خالی و ضخامت بین آنها کاهش می یابد و به این ترتیب از خاصیت عبور آب آن ها و نیز زهکشی کاسته می شود. ژئودرین نواری یا ژئونت ها را می توان در زهکشی پشت دیوارهای حائل، زهکشی زمین های چمن ورزشی، زهکشی شیروانی ها، زهکشی خاک های یخ زده، زهکشی محل های دفن زباله و انباشت و تشخیص نشتی و زهکشی پی ساختمان ها به کار برد.


نحوه نصب ژئونت ها به چه صورت می باشد؟


متصل کردن ژئونت ها یا ژئودرین نواری به یکدیگر با در نظر گرفتن مقداری هم پوشانی و به کمک نوارهای پلیمری و یا اتصال دهنده های پلاستیکی انجام می شود. در ضمن استفاده از نوارهای فلزی و یا اتصال دهنده ها مجاز نخواهد بود. در صورتی که رنگ ژئونت های موجود به رنگ مشکی باشد رنگ اتصال دهنده ها باید به صورت رنگی متضاد باشد تا به این سبب بتوان به روش آسان تری بر اتصالات نظارت داشت.

مقدار در نظر گرفته شده هم پوشانی باید بین 7/5 تا 10 سانتی متر باشد و اورلب انتهایی رول ها باید بین 15 تا 20 سانتی متر باشد و نواحی آسیب دیده که دچار سوراخ شدگی و یا پارگی شده است باید یک لایه دیگر از این محصول روی آن ها قرار بگیرد تا بتوان از سالم بودن این اتصال اطمینان حاصل کرد. این لایه باید تا 30 سانتی متر اطراف محل آسیب دیده را پوشش دهد. آسیب دیدگی هایی که بیش از 50 درصد عرض رول را شامل شود باید به صورت کل برداشته شود و یک لایه سالم جایگزین آن گردد.


از دیگر کاربرد های ژئونت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:


به غیر از زهکشی می توان به مواردی دیگر از کاربرد های شبکه های پلاستیکی زهکش یا ژئونت ها اشاره کرد که به شرح زیر است:


1. در جهت راک شیلد روی لوله های انتقال آب، گاز و نفت مورد استفاده قرار می گیرد تا مانع از آسیب رسیدن لوله در اثر برخورد مصالح تیزگوشه خاکریزی، با آن ها گردد.

2. گاهی مواقع از این محصول در جهت جلوگیری از ریزش و به عنوان محافظ شیروانی ها استفاده می شود.

3. جاگزینی مناسب برای رابیتس های فلزی می باشد.

4. به دلیل ارزان تر بودن نسبت به سایر موارد از آن ها در جهت اندود کاری گچ داخل ساختمان استفاده می شود.

5. در جهت اجرای پوشش ساختمان های در حال احداث برای جلوگیری از پرتاب اشیاء و مصالح ساختمانی به کار گرفته می شود.

6. به عنوان حصار اطراف استخرها، باغ ها و زمین های ورزشی هم کاربرد دارد.

7. در جهت هدایت و جمع آوری گازهای ناشی از زباله ها در محل های دفن زباله نیز به کار گرفته می شود.

 شبکه ریز ژئونت
نمونه ای از شبکه ریز ژئونت

ژئوکامپوزیت ها ترکیبی از ژئوتکستایل، ژئونت و ژئوممبران می باشند:


ژئونت ها یا ژئودرین نواری به عنوان شبکه زهکش به کار برده می شوند، اما به دلیل ساختار خاصی که دارند، نمی توانند به تنهایی در خاک قرار بگیرند. زیرا ذره های خاک، چشمه های موجود را پر کرده و در نتیجه باعث ایجاد اختلال در ترتیب زهکشی موثر خواهد شد. به همین دلیل اگر عملکرد زهکشی برای این محصولات مد نظر باشد لازم است، از ورود ذرات خاک به داخل چشمه های آن ها جلوگیری به عمل آید. این عمل را می توان با استفاده از ترکیب ژئوتکستایل و ژئوممبران با ژئونت انجام داد.

ژئونت ها این توانایی را دارند که با یک یا دو لایه ژئوتکستایل نبافته ترکیب شده و در جهت زهکشی سازه های ژئوتکنیکی نظیر تونل ها، دیوار های حائل، پی ساختمان ها و راه ها و دیگر موارد استفاده شود. این محصولات ترکیبی که ژئوکامپوزیت نامیده می شوند، ضخامت خود را در مقابل فشار از دست نداده و دارای خاصیت عبور دهی بسیار بالای آب می باشد.

این ترکیب ها زمانی به کار برده می شوند که نیازمند یک لایه زهکش باشند که همزمان کار فیلتراسیون را نیز انجام می دهد. به کار بردن ژئوتکستایل ها مانع از ورود خاک به داخل روزنه ها و بسته شدن آنها می گردد و به این ترتیب این محصول می تواند کارآیی لازم را در شبکه زهکش داشته باشد. از طرف دیگر، وجود لایه های ژئوتکستایل، سبب افزایش اصطکاک بین این محصول و خاک شده و از حرکت و سرخوردگی آن جلوگیری می کند.

ژئوممبران ها و ژئوتکستایل ها توسط چسب و یا به وسیله حرارت به ژئونت ها متصل می شوند. باید اتصال مربوطه طوری باشد که هیچ یک، عملکرد دیگری را تحت الشعاع قرار ندهد. در نتیجه چسبندگی مناسب و نه بیش از حد ژئوممبران و ژئوتکستایل به ژئونت، مطلوب می باشد. اگر این اتصال توسط چسب انجام گیرد، مقدار چسب مصرفی نباید زیاد باشد، از این جهت که باعث بسته شدن برخی از روزنه ها می شود.

چنانچه اتصال توسط حرارت دادن انجام گیرد، باید توجه کرد که حرارت بیش از مقاومت حرارتی ژئوتکستایل نباشد. قبل از اتصال ژئوتکستایل و ژئوممبران باید دقت شود که ژئونت کاملا تمیز بوده و عاری از هر گونه آلودگی و خاک در داخل روزنه هایش باشد.


در زمینه پایدارسازی گود بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه مطالعات ژئوتکنیک بیشتر مطالعه کنید :

در زمینه طراحی و مشاوره ژئوتکنیک بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه بهسازی خاک بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه تخریب و خاکبرداری بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه ابنیه و ساختمان بیشتر مطالعه کنید : 

مطالب مرتبط :

سایر مقاله ها

کنترل طراحی و پایش مجرابند انتهای چاه اجرا شده به روش تزریق پرفشار (جت گروتینگ)

در مقاله زیر در خصوص مطالعه موردی کنترل طراحی و [...]


بیشتر بخوانید

مطالعه تجربی برای افزایش دقت پیش‌بینی قطر ستون جت گروتینگ و کارایی در ماسه

برای انجام آزمایشات میدانی پیرامون مطالعه تجربی برای افزایش دقت [...]


بیشتر بخوانید

تغییر شکل های مشاهده شده و محاسبه شده در روش تاپ دان

روش بالا – پایین (Top-Down) یکی از روش های نوین [...]


بیشتر بخوانید

روش های مختلف اندازه گیری و گزارش مقیاس بزرگی زلزله

به طور کلی دو راه اصلی برای اندازه گیری مقیاس [...]


بیشتر بخوانید
follow our social’s