ایستاسازه
En Ar

خانه - خدمات ایستاسازه - پایدارسازی گود عمیق - ژئوکامپوزیت و ژئوکامپوزیت خاکی (Geocomposite)

ژئوکامپوزیت ها در کارکردهای اساسی معابر مانند جداسازی، تصفیه و تقویت کاربرد دارد. از ژئوکامپوزیت ها می توان برای پایداری خاک زیر زمینی و افزایش استحکام در یک جاده استفاده کرد. همچنین کاربرد ژئوکامپوزیت خاکی جهت افزایش پایداری شیروانی های سست و حاوی خاک های نفوذ ناپذیر می باشد.

لایه های ژئوکامپوزیت شامل ژئوگریدهای دو محوره ای هستند که بر روی لایه هایی از ژئوتکستایل پلی پروپیلن نبافته قرار گرفته اند. آزمایشات سه محوره در مقیاس های بزرگ نشان دهنده این است که یک لایه ژئوکامپوزیت، بالاست (ماده معدنی که از خردایش سنگ آذرین و آهک حاصل می شود) را بهتر از ژئوتکستایل و ژئوگرید تثبیت می کند.

بنابراین در اینجا از ترکیب ژئوتکستایل و ژئوگرید استفاده شده است، در ژئوکامپوزیت های دو محوره یک اتصال بسیار قوی با ذرات بالاست، زاویه ای را فراهم می سازد که ویژگی های اصطکاکی را بهبود می دهد.

ژئوکامپوزیت به طور معمول ترکیبی از مواد زهکشی با فیلتر ژئوتکستایل جهت جلوگیری از ورود خاک به سیستم زهکشی است. ژئوسنتتیک مورد استفاده برای زهکشی شامل لوله های پلاستیکی سوراخ شده، ژئونت ها و ژئوممبران های راه راه هستند. می توان قیر را به عنوان ماده ای که مانعی برای ژئوسنتتیک است نام برد.

ماده ژئوسنتتیک را می توان به عنوان ژئوگرید، ژئوممبران، ژئوتکستایل و ژئوکامپوزیت دسته بندی کرد. ژئوتکستایل ها مواد قابل نفوذ مصنوعی هستند که از مواد نساجی مثل پلی اتیلن، پلی استر و پلی پروپیلن ساخته می شوند. علاوه بر این موارد، اساس آماده سازی آن ها ممکن است به صورت یک ژئوتکستایل نبافته و یا بافته شده باشد.

برای درک تاثیرگذاری میزان سفتی و میزان باز شدن مواد تقویت کننده ژئوسنتتیک ها بر ظرفیت افزایش سطح صفحات، دو سری از آزمایشات تجربی ارزیابی شده است که به شرح زیر می باشد:

  1. در سری اول آزمایش ها از ترکیبی شامل مواد ژئوگریدی و ژئوکامپوزیت استفاده شده است.
  2. در سری دوم آزمایش ها روی دو لایه ژئوگرید، به عنوان تقویت کننده انجام شده است.

در نهایت به این نتیجه رسیدیم که عملکرد یک ترکیب ژئوگرید (دو لایه) و ژئوکامپوزیتی در مقاومت به پاسخ در بالا بردن از دو لایه ژئوگرید ترکیبی موثرتر است. طیف گسترده ای از آسترهای زهکشی و ژئوکامپوزیتی با کیفیت، برای تکمیل یا جایگزینی سنگ ها و ماسه ها  طراحی شده اند.


محصولات ژئونتی


این محصول در جهت زهکشی دیواره پی، فرسایش، جمع آوری شیرابه دفن زباله در آسترهای دفن زباله، تشخیص نشت، درپوش و بسته شدن، تشخیص نشت حوضچه، زهکشی راه و فرش و سایر برنامه های سامانه زهکشی زیر زمینی و جمع آوری گاز متان، استفاده می گردد.

در صورت نیاز به فیلتراسیون زهکشی، ژئوکامپوزیت ها برای جلوگیری از انسداد جریان و ذرات خاک و یا افزایش خصوصیات اصطکاک استفاده می شوند. برای این کار ژئوکامپوزیت هایی متشکل از یک ژئونت را، با گرما پیوند داده و با یک ژئوتکستایل سوراخ نشده بافته، ترکیب می کنند. این یک راه حل بهینه برای برنامه های دفن زباله است.

فلسفه اساسی در پشت مواد ژئوکامپوزیت، ترکیب بهترین ویژگی های مواد مختلف به گونه ای است که برنامه های خاص به روش بهینه و با کمترین هزینه انجام شوند. بنابراین، نسبت سود به هزینه به حداکثر می رسد. چنین ژئوکامپوزیت هایی عموماً مواد ژئوسنتتیکی می باشند، اما نه به صورت همیشگی. در برخی موارد این امکان وجود دارد که استفاده از یک ماده غیر مصنوعی با ژئوسنتتیک برای عملکرد بهینه و یا کمترین هزینه سودمند باشد. تعداد امکانات بسیار زیاد است و تنها محدودیت ها نبوغ و تخیل شخص است.

محصولات ژئونتی - ایستاسازه
محصولات ژئونتی – ایستاسازه

کاربرد های اساسی که می توان از ژئوکامپوزیت ها استفاده کرد:


1. جداسازی.

2. تصفیه.

3. زهکشی.

4. مهار.

5. تقویت.

کاربرد های اساسی
کاربرد های اساسی

ژئوکامپوزیت ها برای عملکرد فیلتراسیون و جداسازی همیشه خوب هستند، اما عملکرد زهکشی به خودی خود نسبت به ژئوتکستایل ها بسیار رشد یافته است.

انواع معروف ژئوکامپوزیت ها معمولا جهت زهکشی دیوارهای حائل و زمین های ورزشی و عایق بندی گود ساختمان و سقف تونل ها استفاده می گردد.


انواع ژئوکامپوزیت های تولیدی


1. ژئوکامپوزیت سه لایه: از یک لایه ژئوممبران و دو لایه ژئوتکستایل تشکیل شده است و ژئوتکستایل ها از پلی روپیلن یا پلی استر ساخته شده اند.

2. ژئوکامپوزیت دو لایه: از یک لایه ژئو ممبران  یک لایه ژئوتکستایل تشکیل شده است.


کاربرد های ژئوکامپوزیت


1. استفاده از ایزولاسیون کانال های انتقال آب و استخرهای نگهداری آب و پرورش آبزیان و مخازن آب و دریاچه های مصنوعی.

2. استفاده از ایزلاسیون مترو و تونل های زیرزمینی (سازه بتنی زیر زمینی).

3. ساخت جاده های مقاوم در جهت عبور خودروهای فوق سنگین و مقاوم سازی جاده.

4. تقویت پایه خاکریزهای مقاوم در مقابل انفجار و گلوله در فعالیت های نظامی و عملیات و جنگ.

5. ایجاد دیوار حائل خاکی برای ایجاد پایگاه نظامی صحرایی در حداقل زمان ممکن.

6. ساخت و طراحی موج شکن ها.

کاربردهای ژئوکامپوزیت
کاربرد های ژئوکامپوزیت

مشخصات ژئوکامپوزیت


1. عدم احتیاج به استفاده از ژئوتکستایل به صورت مجزا.

2. افزایش دقت، سرعت و کیفیت در نصب.

3. قابلیت استفاده از HDPE و یا LLDPE به عنوان لایه عایق.

4. دارا بودن کلیه خواص ژئوممبران و ژئوتکستایل به صورت کامل.

5. کاهش قابل توجه هزینه ها به دلیل کوتاه شدن فرآیندها.

مشخصات ژئوکامپوزیت
مشخصات ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت خاکی


اصلی ترین کاربرد ژئوکامپوزیت خاکی ازدیاد پایداری شیروانی های سست و حاوی خاک های نفوذ ناپذیر، افزایش ظرفیت باربری بستر سست و ریزدانه نظیر بستر ماسه ای، نمکی، لجنی، زراعی و همچنین ساخت ژئوبگ جهت حفاظت ساحلی است. ژئوبگ ساخته شده از ژئوکامپوزیت علاوه بر داشتن مقاومت کششی مورد نیاز در برابر امواج دریا در عین حال که جریان آب را از خود عبور می دهند، مانع از فرار ذرات ماسه نیز می شوند.

به غیر از کاربردهای بیان شده، به کارگیری ژئوکامپوزیت خاکی در پروژه های نفتی به خصوص در زیرسازی و تقویت بستر مخازن ذخیره سازی، بسیار قابل توجه می باشد. نصب این محصول آسان و اجرای پروژه ها را سرعت فوق العاده ای می دهد.


نظر محققان در زمینه کارآیی ژئوکامپوزیت خاکی


محققان زیادی نظیر Zorenberg (۱۹۹۴)، Christopher (۱۹۹۸)، Koerner (۲۰۰۱) و Raisinghani (۲۰۱۰) استفاده از ژئوتکستایل های بافته نشده با قدرت نفوذ بالا را برای زهکشی موثر و کاهش فشار آب حفره ای در شیروانی های حاوی خاک های با نفوذ کم را پیشنهاد کردند.

همچنین Christopher (۱۹۹۸) و O’Kelly (۲۰۰۸) استفاده از ژئوکامپوزیت را در سازه های خاک مسلح به عنوان راه حلی برای کاهش فشار آب حفره ای و بهبود خواص مقاومتی و مکانیکی شیروانی، پیشنهاد کرده اند که منجر به پایداری و افزایش ضریب ایمنی می شود. Mitchell (۱۹۹۵) ادعا کرد که در صورت طراحی و اجرای صحیح این محصولات در شیروانی ها، می توان سامانه زهکشی را نیز حذف نمود.


کاربرد ژئوکامپوزیت های خاکی در پایدارسازی شیروانی های سست


پایدار نبودن شیروانی ها در بارش ها یکی از مهم ترین مشکلات در سراسر دنیاست که هر ساله منجر به تلفات جانی و مالی بسیاری می گردد. مشکل زمانی دو چندان می شود که خاک شیروانی نفوذپذیری کمی داشته باشد و نتواند آب جمع شده در حین بارندگی را از بین ببرد. به کارگیری ژئوکامپوزیت های خاکی علاوه بر تسلیح و مقاوم سازی خاک، با زهکشی آب، فشار آب حفره ای را تا حد زیادی کاهش داده و شیروانی حاوی خاک نفوذ ناپذیر را در برابر بارندگی ایمن می کند.


در زمینه پایدارسازی گود بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه مطالعات ژئوتکنیک بیشتر مطالعه کنید :

در زمینه طراحی و مشاوره ژئوتکنیک بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه بهسازی خاک بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه تخریب و خاکبرداری بیشتر مطالعه کنید : 

در زمینه ابنیه و ساختمان بیشتر مطالعه کنید : 

مطالب مرتبط :

سایر مقاله ها

مبانی زمانبندی و برآورد مدت و هزینه پروژه (Scheduling and Estimating Project Times & Cost)

مفهوم زمابندی، تبدیل برنامه عملی یک پروژه به یک جدول [...]


بیشتر بخوانید

عملکرد روش تزریق پرفشار (جت گروتینگ) در ساخت تونل

ساخت تونل های کم عمق در خاک نرم کماکان یکی [...]


بیشتر بخوانید

مزیت ها و معایب سیستم های مختلف روش تزریق پرفشار (جت گروتینگ)

روش تزریق پرفشار (جت گروتینگ) همچنان در بسیاری از چالشی [...]


بیشتر بخوانید

آزمایش برش پره (Vane Shear Test)

در این نوشتار به توضیح و بررسی آزمایش برش پره [...]


بیشتر بخوانید