جرثقیل چیست؟
جرثقیل و دیگر ماشین آلات مانند لودر بابکت ابزاری برای بلند کردن و جابهجایی بارهای سنگین و نیمه سنگین می باشد. انواع جرثقیل شامل جرثقیل های کامیونی، متحرک چرخ لاستیکی، چرخ لاستیکی بوم خشک ، چرخ لاستیکی بوم تلسکوپی، چرخ زنجیری و … است،که در ادامهی این نوشتار به بررسی و معرفی انواع و کابرد آن ها پرداخته می شود. انواع جرثقیل ها عمدتاً به منظور انتقال عمودی و بالابری و تا حد کمتری برای نقل و انتقال افقی مواد، مصالح و اجسام در صنعت و نیز ساخت سازه های فلزی و بتنی در مهندسی عمران بهکار میروند.
انواع مختلف جرثقیل بنا به تعریف آن در خصوصیت توانایی بالا و پایین بردن بار مشترک هستند. به صورت معمول آنها ها از یک اتاق فرمان و یک تیر بلند مشبک (بوم) و یک قلاب تشکیل شدهاند.
انواع جرثقیل ها معمولاً برای بلندکردن اجسام سنگین، حرکتدادن آنها چه بهوسیلۀ بوم و چه از طریق حرکت خود جرثقیل و قراردادن بار در محل مربوطه بهکار میروند.
با توجه به اشتراک اساسی انواع جرثقیل ها، حمل عمودی بارها، در یک طبقه بندی اولیه و اساسی میتوان این ماشینها را به دو گروه اصلی تقسیمبندی نمود: جرثقیلهای ثابت و متحرک.
اصولا در کار پایدارسازی گود ها از انواع جرثقیل های متحرک استفاده می شود.
انواع جرثقیل های متحرک
مشخصات اصلی انواع جرثقیل متحرک عبارت است از:
۱- قابلیت تنظیم طول بوم
۲- قابلیت تنظیم زاویههای بوم
۳- توانایی چرخاندن بار
۴- توانایی حرکت در محوطۀ کار
براساس مشخصاتی از قبیل نوع شاسی حامل (لاستیکی یا زنجیری یا کامیونی) میتوان انواع جرثقیل متحرک را به گروههای زیر طبقهبندی نمود:
۱- کامیونهای بومدار
۲- جرثقیل های چرخ لاستیکی: به دو گروه جرثقیل های بوم شبکهای (بوم خشک) و بوم تلسکوپی تقسیم میشوند.
۳- جرثقیل های چرخ زنجیری: به دو گروه جرثقیل های چرخ زنجیری سنگین و جرثقیل چرخ زنجیری سبک تقسیم میشوند.
معرفی انواع جرثقیل های متحرک
۱- جرثقیلهای کامیونی:
برخلاف دیگر انواع جرثقیل های متحرک، این ماشینآلات روی دستگاههای حاملی نصب شدهاند که منحصراً برای کار جرثقیل طراحی نشدهاند. آنها روی شاسی یک کامیون معمولی سوار شدهاند که با تمهیدات خاصی برای پذیرش جرثقیل تقویت شده است. دو شکل متداول این نوع دستگاه عبارتند از: بوم تلسکوپی و بوم لولایی.
2- جرثقیل های متحرک چرخ لاستیکی:
چنانچه گفته شد علیرغم عدم تفاوت اساسی در نحوۀ کارکرد انواع جرثقیل، در نوع انتقال و حمل دستگاه در جرثقیل متحرک چرخ لاستیکی تفاوت وجود دارد. این دستگاه بهصورت خود کششی عمل نموده و دارای موتور مخصوص به خود بوده که هم وظیفۀ جابهجایی آن و هم تأمین نیروی لازم برای کارکرد مناسب جرثقیل را برعهده دارد.
3- جرثقیل چرخ لاستیکی بوم خشک (بوم شبکهای):
برای حمل بارهای فوقسنگین در ارتفاع بالا به جرثقیل چرخ لاستیکی بوم خشک نیاز است. در ساخت انواع سازه های بتنی و فولادی بلند مثل سدها، نیروگاهها، پالایشگاهها و نیز عملیات حمل در اسکلهها و بنادر از جرثقیل چرخ لاستیکی بوم خشک استفاده میشود. مهمترین مزیت جرثقیل چرخ لاستیکی بوم شبکه ای از انواع جرتثیل، طول بلند بوم آنهاست که به این دلیل باید از پروفیلهای توخالی با شبکههای ساختهشده استفاده شود تا باعث کاهش وزن و امکان مانور و بارگیری آنها شود. درنتیجه جرثقیل چرخ لاستیکی بوم خشک با قدرت مساوی کارایی بیشتری نسبت به جرثقیلهای با بوم هیدرولیک دارند.
البته از مشکلات استفاده از جرثقیل چرخ لاستیکی بوم خشک سرهمکردن بوم آنهاست. منظور از عبارت بوم شبکهای، نوعی از تیر اصلی جرثقیل است که قابلیت افزایش یا کاهش طول را نداشته و دارای طول ثابت میباشد. جرثقیل چرخ لاستیکی بوم خشک صرفاً با تغییر زاویه در منتهی الیه بوم اصلی توانایی دسترسی به نقاط مختلف را پیدا میکنند. این ماشین توانایی تحرک بیشتری در کارگاه را داشته و قابلیت مانور آنها بیشتر است. بهطور عمده بهدلیل نوع ساختار این دستگاهها، این ماشین در کلاس جرثقیل های سنگین و فوقسنگین طبقهبندی میشوند.
4- جرثقیلهای چرخ لاستیکی بوم تلسکوپی:
جرثقیل های چرخ لاستیکی بوم تلسکوپی بر روی دستگاههای حاملی که به طور ویژه مخصوص کار در بالابری طراحی شدهاند نصب میشوند. جرثقیل های بوم تلسکوپی بهشدت در مقابل واژگونی تقویت و محاسبه شدهاند و توانایی انتقال بار را با کمک سیستم تلسکوپی خود که میتواند طول بوم اصلی را در راستای حرکت آن کم یا زیاد نماید، دارد.
جرثقیل های چرخ لاستیکی بوم تلسکوپی را میتوان به انواع گوناگونی از بومها و جیبها و ادوات دارای کاربرد خاص مجهز کرد. از مزایای جرثقیل های بوم تلسکوپی انعطافپذیری بسیار زیاد آن در دسترسی و سرعت عمل قابلملاحظه در جابهجایی مواد و مصالح است. همچنین بهدلیل جمعشدن بوم میتواند به سرعت در جاده و یا داخل کارگاه تغییر محل داده و آمادۀ انجام وظیفه گردد.
با این همه جرثقیل چرخ لاستیکی بوم تلسکوپی به دلیل سقف محدود باربری بوم اصلی، از ظرفیت کمتری در مقایسه با جرثقیل معادل بوم شبکهای برخوردار است. این ماشین آلات دارای ظرفیت حمل و بالابری از ۳۵ تن تا ۸۰۰ تن در کاربریهای جادهای و غیرجادهای هستند. سرعت بالا (تا حدود ۸۰ کیلومتر بر ساعت) و چند منظوره بودن بهدلیل ابعاد نسبتاً کوچک از ویژگیهای این ماشین آلات میباشد.
ارتفاع بالابری از ۴۵ متر تا ۱۴۶ متر و شعاع حمل از ۴۰ متر تا ۱۴۶ متر و تعداد محورهای دستگاه از ۲ تا ۸ متغیر میباشند. جرثقیل بوم تلسکوپی را میتوان بر اساس محورهای دستگاه حامل به صورت دو تا هشت محوره تقسیمبندی نمود، زیرا که افزایش در میزان قدرت و ظرفیت این ماشین آلات ارتباط مستقیمی با محورهای دستگاهها نشان میدهد. به منظور حفظ تعادل در جرثقیلهای چرخلاستیکی به ویژه زمانیکه بوم جرثقیل در نواحی جانبی آن مشغول کار است، استفاده از بازوهایی که در هنگام کار دستگاه از آن خارج شده و بر زمین تکیه میکنند، مرسوم است.
به این بازوها که با استفاده از نیروی هیدرولیک فعالیت میکنند، جک گفته میشود. اساس حرکت این جکها بر مبنای تأمین فضای ایمن چرخش به صورت متوازن درحین دوران جرثقیل است تا زمانی که دستگاه در راستای محور طولی خود یا عمود بر آن باربرداری کند، بار مجاز تغییری نکند.
انواع جرثقیل های چرخ زنجیری
از انواع جرثقیل ها، جرثقیل های چرخ زنجیری بهدلیل نوع عملیات سنگینی که در باربرداری انجام میدهند، امکان استفاده از لاستیک در آنها مقدور نیست. لذا برای توزیع فشار بر سطح بیشتر از چرخ زنجیری استفاده میشود. البته امکان حرکت در زمینهای ناهموار نیز در زمره مزایای جرثقیل چرخ زنجیری به شمار میآید. از جمله معایب جرثقیل چرخ زنجیری امکان مانور کمتر و سرعت پایین در جابهجایی است.
از جرثقیل چرخ زنجیری عمدتاً در پالایشگاهها، تأسیسات پتروشیمی و سایر پروژههای صنعتی بزرگ استفاده میشود. موارد استعمال این گروه از کاربرد در خاکبرداری و بیل مکانیکی در انواع سبک شروع و به کاربرد در پالایشگاهها، نیروگاهها و پلها در انواع سنگین خاتمه مییابد. جرثقیل چرخ زنجیری بنابر نوع عملکرد به دو دستۀ اصلی تقسیم میشوند: جرثقیل چرخ زنجیری سبک و چرخ زنجیری سنگین.
انواع جرثقیل های چرخ زنجیری سبک
جرثقیل چرخ زنجیری سبک بنا به نوع بوم (تلسکوپی، شبکهای) به دو گروه تقسیم میشوند:
الف) جرثقیل های چرخ زنجیری بوم شبکهای
از جرثقیل چرخ زنجیری بوم شبکهای یشتر برای حمل مواد و مصالح به کار میرود. موارد استعمال در خاکبرداری، تخریب ساختمانها، تراکم دینامیکی خاک، لولهگذاری و شمعکوبی میباشد. ظرفیت حمل جرثقیل چرخ زنجیری بوم شبکهای بین ۳۵ تن تا ۲۰۰ تن است. طول بوم اصلی از ۲۹ تا ۸۵ متر، سرعت از ۱٫۳ تا ۱٫۷ کیلومتر بر ساعت، وزنههای تعادل از ۳۵ تا ۱۱۰ تن متغیر میباشند. جرثقیل چرخ زنجیری بوم شبکهای نیز با توجه به قطعات الحاقی در انتهای بوم شبکهای خود به گونههای مختلفی با کاربردهای متنوع تقسیم میشوند که عبارتند از: بیل مکانیکی عادی، بیل مکانیکی با جام معکوس، دراگلاین، کلامشل و شمعکوب.
ب) جرثقیلهای بوم تلسکوپی
از خصوصیات عمده ی جرثقیل چرخ زنجیری بوم تلسکوپی میتوان به راحتی حمل و نقل در خارج جاده، دقت حمل بالا، چند منظوره بودن بوم و جیب، سرعت بالا و زمان کم عملیات اشاره کرد. حداکثر ظرفیت حمل ۱۰۰ تن در ۲٫۵ متر و طول بوم متغیر از ۱۱٫۵ تا ۵۲ متر و حداکثر سرعت برابر ۲٫۸ کیلومتر بر ساعت میباشد.
جرثقیل های چرخ زنجیری بالابر
جرثقیل چرخ زنجیری بالابر دارای ظرفیت بالابری (حمل) بین ۱۰۰ الی ۱۲۰۰ تن میباشند. خصوصیت عمدۀ دستگاههای با تناژ پایین، وزن پایین حمل و نقل دستگاه و امکان جابهجایی آسانتر، سرعت بالا در نصب و در تناژهای بزرگتر افزایش ارتفاع بالابری تا ۲۶۶ متر و شعاع دسترسی تا ۱۶۵ متر میباشد.
مشخصات فنی انواع جرثقیل های متحرک
در این بخش فارغ از نوع جرثقیل، کلیاتی راجع به تعادل و عوامل مؤثر بر آن، نواحی کار، ظرفیت و عوامل کاهشدهندۀ آن و نهایتاً محاسبۀ ظرفیت خالص برای انواع جرثقیل متحرک بیان میشود. ابتدا باید به مرکز ثقل و تغییر محل آن در حین چرخش ساختار فوقانی پرداخته شود. به طورکلی محل مرکز ثقل جرثقیل بستگی به وزن و محل سنگینترین اجزای آن دارد. پس تنها لازم است به تأثیر بوم، دستگاه حامل، ساختار فوقانی و وزنۀ تعادل پرداخته شود.
در عمل هنگامیکه قطعات مونتاژ میشوند، میتوان محل مرکز ثقل را تعیین کرد. چرخش ساختار فوقانی، مرکز ثقل جرثقیل را تغییر میدهد. چون مرکز ثقل چرخ زنجیرها و فریمهای اصلی تقریباً در مرکز دوران (محور مرکزی) قرار دارد، هنگامیکه جرثقیل میچرخد، تغییر کمی در محل مرکز ثقل کلی آن به وجود میآید.
این موضوع به آن معنا است که ظرفیت انواع جرثقیل ها در ناحیۀ کار روی پهلو و روی انتها یکسان نیست.
نیرو و تعادل
لازم به یادآوری است که جرثقیل به بار نیرو وارد میکند که گشتاوری برابر (وزن جرثقیل × فاصلۀ مرکز ثقل آن از نقطۀ اتکا) تولید میکند. از سوی دیگر بار هم به جرثقیل اعمال نیرو میکند و گشتاور معکوسی معادل (وزن بار × فاصلۀ مرکز ثقل آن تا نقطۀ اتکا) به وجود میآورد و این به آن معنا است که انواع جرثقیل ها زمانی دارای تعادل هستند که این گشتاورها برابر باشند.
بنابراین برای برقراری تعادل ساده انواع جرثقیل، گشتاورها یکسان هستند، اما برای بالابری، نیروی آن باید بیشتر از نیروی بار باشد. در هنگام چرخش ساختار فوقانی، نیروی جرثقیل تغییر میکند، زیرا محل مرکز ثقل آن در هنگام چرخش تغییر میکند و همچنین فاصلۀ مرکز ثقل جرثقیل از نقطۀ اتکا هم تغییر میکند. این امر میتواند تعادل جرثقیل را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین ظرفیت این ماشین آلات در جدول بار اصلاح میشود تا این تغییر نیرو را جبران کند.
عوامل تعادل جلویی
برای دستیابی به حاشیۀ امن به منظور جلوگیری از چپ شدن دستگاه به سمت جلو، همۀ جرثقیل های متحرک در سطوحی پایینتر از نقطهای که بار شروع به چپکردن دستگاه میکند برآورد ظرفیت شدهاند. ظرفیت صحیح انواع جرثقیل ها در درجۀ اول از روی شعاع عمل آن تعیین میشود. شعاع عمل جرثقیل عبارت است از فاصلۀ افقی بین مرکز چرخش اتاق کنترل تا قلاب انتهای تیر مشبک. این فاصله تابع طول تیر مشبک و زاویۀ آن با سطح افق میباشد.
سایر عوامل که خاصیت تعیینکننده در ظرفیت انواع جرثقیل ها را دارند، عبارتند از: نوع زمین محل کار، وزن وزنۀ تعادل، نوع و اندازۀ کابل فلزی متصل به قلاب، اندازۀ قلاب، وضعیت تیر مشبک نسبت به اتاق فرمان و وضعیت مکانیکی جرثقیل. کارخانههای سازنده معمولاً جدول مخصوصی تهیه میکنند که ظرفیت جرثقیل در شرایط مختلف از روی آنها تعیین میشود. شاخصهای الکترونیکی بارسنجی وجود دارند که در هر لحظه بار حقیقی تیر جرثقیل را مشخص کرده و درصورتیکه این بار به حد ظرفیت تیر نزدیک شود اخطار میدهند.
تعادل عقبی
تعادل عقبی به معنای مقاومت جرثقیل در برابر چپ شدن به سمت عقب است. برخورداری از این تعادل بسیار مهم است، زیرا در غیر این صورت قرارگرفتن در هریک از موقعیتهای زیر میتواند باعث چپ شدن گردد:
۱- حرکت با بومهای بلند و مرتفع روی زمین شیبدار میتواند مرکز ثقل را به طرف عقب نقطۀ اتکا جابهجا کند.
۲- فشار باد روی بوم میتواند تأثیری را که معمولاً به وسیلۀ وزن بوم بر روی سیم های مهار ایجاد میشود کاملاً خنثی کند. بدون این وزن چپکنندۀ جلویی، ممکن است مرکز ثقل ساختار فوقانی و دستگاه حامل به خارج از نقطۀ اتکای عقب جابهجا شود.
تأثیر اضافه وزن بر تعادل
بارگذاری بیش از حد انواع جرثقیل ها یا باعث چپ شدن و یا آن را دچار نقص ساختاری میکند. جرثقیلها ممکن است به شیوههای گوناگونی دچار اضافه بار شوند که بعضی از این حالتها عبارتاند از:
۱- پایینآوردن بوم و افزایش شعاع بار
۲- بلندکردن بار سنگینتر از ظرفیت برآورد شده
نواحی کار
در انواع جرثقیل ها برای ایجاد تعادل یکنواخت، صرفنظر از وضعیت ساختار فوقانی نسبت به جرثقیل، کارخانۀ سازنده، ظرفیت آن را بر اساس ناحیۀ کار تعیین میکند. این تغییرات ظرفیت در جدول بار به وسیلۀ ناحیۀ کار قابل تشخیص هستند. سطح گردش، کل سطحی است که بوم آن میتواند در بالای آن بچرخد. این سطح به سطوح کاری تقسیم میشود که ناحیۀ کار نامیده میشود. سپس ظرفیت آن بر مبنای ناحیههای کار ارزیابی میشود. هنگامیکه قلاب بار در بالای ناحیۀ خاصی از سطح گردش قرار گیرد گفته میشود که جرثقیل در آن ناحیۀ کار قرار دارد.
عوامل مؤثر بر ظرفیت دستگاه
١- هندسه و ترکیببندی پایۀ جرثقیل
۲- ترکیببندی جرثقیل
۳- ناحیههای کار
۴- طول بوم (که برابر فاصلۀ بین پینهای ته بوم تا مرکز قرقرۀ سر بوم است)
برای محاسبۀ ظرفیت انواع جرثقیل اگر جیب یا قسمت اضافی بوم روی جرثقیل نصب شده باشد، اما استفاده نشود، ظرفیت جدول بار به طول بوم اصلی بستگی دارد نه به طول کلی بوم. هنگام بالابری از جیب یا قسمت اضافی بوم و یا هر دو باید منظور کارخانه از “طول بوم” دقیقاً درک گردد، زیرا ممکن است منظور طول بوم به اضافۀ جیب یا قسمت اضافی بوم نباشد. مثلاً در جرثقیل های بوم شبکهای اصطلاح “طول بوم” در جدول بار، طول جیب را شامل نمیشود.
۵ – زاویۀ بوم
در جرثقیل های بوم تلسکوپی این زاویه عبارت است از زاویۀ بین ته قسمت پایۀ بوم اصلی با افق در وضعیتی که بوم بارگذاری شده باشد. در جرثقیل های بوم شبکهای زاویۀ بوم عبارت است از زاویۀ بین خط مرکزی (از پینهای پایۀ بوم اصلی تا قرقرۀ سر بوم) و خط افق درحالیکه بوم دارای بار باشد.
۶- شعاع بار
عبارت است از فاصلۀ افقی بین مرکز گردش جرثقیل (محور مرکزی) تا قلاب بار (مرکز ثقل بار) در وضعیتی که بوم بارگذاری شده است.
۷- کسورات ظرفیت خالص (مقادیری که باید از ظرفیت ناخالص کم شوند)
مقادیری که به منظور تعیین ظرفیت خالص، از ظرفیت ناخالص کسر میشود، از محصولی به محصول دیگر متفاوت است. تذکر اینکه معمولاً وزن سیم بالابر جز کسورات محسوب نمیشود، مگر اینکه در جدول بار مشخص شده باشد که باید کم گردد.
لودر بابکت
بعد از اشنایی با انواع جرثقیل ها به معرفی لودر بابکت می رسیم. شرکت بابکت که فعالیت خود را در سال 1947 آغاز کرده است در داکوتای شمالی مستقر است. البته نام بابکت برای اولین بار در سال 1962 به کار گرفته شد. در این سالها بود که برادران کلر در کشور آمریکا ایده خود را عملی کردند و لودرهای بسیار کوچکی را برای کاربرد در کشاورزی تولید کردند. امروز تقریباً با گذشت 60 سال این لودرهای قدرتمند و با کیفیت سرتاسر جهان را فراگرفتهاند و لوگوی گربه وحشی حک شده بر بدنه سفید این لودرها در بسیاری از پروژه های ساخت و ساز به چشم میخورد.
انواع لودرهای بابکت
1- لودرهای حفار بابکت:
لودرهای حفار (Excavators) از قدرتمندترین و پرکاربردترین تجهیزات شرکت بابکت است. این نوع از لودرهای حفار با توجه به تنوع گسترده و تجهیزات زیادی که قابل نصب روی آن هستند، بدون شک میتوانند نیازهای شما را به بهترین شکل ممکن برطرف سازند.
لودرهای حفار تحت عنوان سری E شناخته میشوند در مدلهای E10، E20، E26، E32، E35، E42، E45، E50، E55، E63 و E85 در دسترس هستند. مدل 85 قویترین نوع در سری خود است که از فناوریهای پیشرفتهای نیز بهره برده است.
2- لودرهای مینی ترک بابکت
مهمترین مزیت و نقطه قوت لودرهای مینی ترک (mini track) اندازه کوچک و قدرت خوب آنها است. این لودرها با اندازه کوچکی که دارند میتوانند در مکانها و فضاهایی قرار بگیرند که هیچ وسیله دیگری قادر به کارکرد در آن نیست. این لودرهای مینی تحت عنوان سری MT شناخته میشوند در دو مدل MT85 و MT55 در دسترس هستند. تفاوت عمده این دو مدل در محل قرارگیری کاربر است. در مدل 55 کاربر باید روی زمین قرار بگیرد و در مدل 85 کاربر میتواند روی دستگاه بایستد. البته مدل 85 از نظر اندازه بزرگتر است.
3- لودرهای کمپکت ترک بابکت
لودرهای کمپکت ترک (compact track) بابکت به عنوان یکی از قدرتمندترین و راحتترین لودرهای شرکت بابکت در نظر گرفته میشوند. این نوع از لودرها را به دلیل ویژگیهای خاص از جمله وجود چرخهای زنجیری و اندازه متوسط و قدرت بالا میتوان در شرایط مختلف جوی و بر روی هر سطحی به کار گرفت.
این مدل از لودرها که تحت عنوان سری T شناخته میشوند شامل مدلهای T870، T770، T740، T650، T630، T595، T590، T550 و T450 میشود. مدل 870 بزرگترین و قویترین نوع در سری خود است. این لودرها نیز با چرخ های پلاستیک و زنجیری در دسترس هستند.
مزایای بابکت چیست؟
ماشینآلات و به عبارتی لودرهای تولید شده توسط شرکت بابکت دارای مجموعهای از نقاط قوت است که میتوان آنها را در موارد زیر خلاصه کرد:
- تنوع مدل بسیار گسترده ماشینآلات بابکت
- در دسترس بودن با اندازهها و قدرتهای مختلف
- کیفیت بسیار بالای قطعات ماشینآلات بابکت
- راحتی کاربری ماشینآلات بابکت
- سیستم هدایت پیشرفته
- سیستم دو سرعت
- سیستم چرخش دو حالت
- قابلیت نصب تجهیزات مختلف بر لودرهای بابکت
در زمینه ابنیه و ساختمان بیشتر مطالعه کنید :
- ساخت و ساز ابنیه و ساختمان (Building & Structure)
- قرارداد مشارکت در ساخت (Construction participation contract)
- نظارت بر اجرای پروژه های عمرانی (Construction Supervision)
- مدیریت پیمان (Management Contracting)
- مدیریت طرح (Construction Management)
- انواع سیستم های سازه ای (Structural System)
- آیین نامه ی ۲۸۰۰ ، طراحی ساختمان ها در برابر زلزله
- سازه فولادی یا اسکلت فلزی (Steel Structure)
- سازه بتنی یا اسکلت بتنی (Concrete Structures)
- سوله چیست؟ انواع و کاربرد سوله (Industrial Shed)
در زمینه پایدارسازی گود بیشتر مطالعه کنید :
- ساخت از بالا به پایین یا تاپ دان چیست؟ (Top-Down Construction)
- نیلینگ یا میخ کوبی دیواره چیست؟ (Soil Nailing)
- انکراژ یا مهارگذاری خاک چیست؟ (Soil Anchorage)
- مهارمتقابل یا استرات چیست؟ (Braced Excavations – Struts)
در زمینه بهسازی خاک بیشتر مطالعه کنید :
در زمینه مطالعات ژئوتکنیک بیشتر مطالعه کنید :
- مطالعات خاک یا مطالعات ژئوتکنیک چیست؟ (Site Investigation)
- مطالعات لرزه خیزی چیست؟ (Seismicity studies)
در زمینه طراحی و مشاوره بیشتر مطالعه کنید :
- معرفی نرم افزار SAFE
- معرفی نرم افزار SAP2000
- معرفی نرم افزار AutoCAD
- معرفی نرم افزار Plaxis
- معرفی نرم افزار ABAQUS
در زمینه تخریب و خاکبرداری بیشتر مطالعه کنید :
- مهندسی تخریب ساختمان (Destruction Engineering)
- خاکبرداری چیست؟ (Excavation)
- تخریب ساختمان چیست؟ مراحل تخریب اصولی
مطالب مرتبط :